Algemene info

Man of pop?

Bij de (volwassen) grasparkiet is het onderscheid tussen man of pop doorgaans gemakkelijk te maken.

Mannen hebben een blauwe neusdop en popjes een bruine neusdop. Bij nog jonge grasparkieten kan het soms lastig zijn om te bepalen wat het geslacht is omdat de neusdop nog niet volledig is verkleurd.

 

Hier een foto van Indy en Robin toen ze een 3,5 maand waren.

    

Hier een foto van Indy (1 jaar) en Robin (8 maanden) waarbij de neusdop de volwassen kleur hebben.

    

Grasparkieten zijn groepsdieren  en moet je dus niet alleen willen houden. Beste is om altijd te zorgen voor een even aantal zodat er geen parkietje alleen komt te zitten. Mannentjes kunnen goed samen gehouden worden echter popjes kun je het beste niet samen zetten omdat dit vaak zal leiden tot onderlinge ruzies. Mooiste is natuurlijk de combinatie man/pop en zolang er geen broedgelegenheid wordt geboden (bv door het ophangen van een nestkastje of iets dat daar op lijkt)  zullen ze ook niet overgaan tot het maken van een nest.

 

Huisvestiging

Voor een grasparkiet is het belangrijk een zo ruim mogelijke kooi te hebben. Hierbij is breedte van meer belang dan hoogte. Ronde kooien zijn dan ook geen geschikte kooien voor een grasparkiet omdat ze daarin niet kunnen vliegen.

 

Voor de tralies geldt dat deze het beste horizontaal kunnen lopen zodat de grasparkiet er de meeste grip op heeft en ook gemakkelijk er langs omhoog of omlaag kan klauteren. De afstand tussen de tralies mag niet meer dan 12 mm zijn (anders loop je de kans dat de grasparkiet er met zijn kopje tussen komt te zitten met alle gevolgen vandien)

 

De meeste kooien zijn standaard voorzien van kunststof zitstokken. Het beste is om deze gelijk te vervangen voor houten zitstokken (liefst verschillende diktes), dit is beter voor de pootjes. Naast de houten zitstokken zijn er ook flexibele zitstokken van katoen, deze zijn vaak erg favoriet.

                             

 

Naast een plek om te zitten is het voor een grasparkiet heel leuk om uitgedaagd te worden dmv speeltjes. In de winkel zijn er diverse speeltjes te koop maar met niet al te veel problemen heb je ook zelf zo een speeltje voor je gevleugelde vriendjes gemaakt (denk aan belletjes, kralen, eierdoos,...). Sommige parkieten zijn erg terughoudend en moeten echt de tijd krijgen om te wennen aan een nieuw speeltje.

                           

 

Voeding

Voor grasparkieten bestaan er speciale zaadmengels die doorgaans zonder problemen in een dierenwinkel gevonden kunnen worden. Het beste is om niet meer zaad te geven dan dat de grasparkiet in een dag op kan, dit om snack gedrag tegen te gaan (de parkiet zal anders alleen het lekkere opeten en zo niet alle voedingsstoffen binnen krijgen die nodig zijn).

 

Naast zaad is het ook belangrijk om grit, maagkiezel, mineraalblok en natuurlijk vers water te verstekken. Ook groenvoer is heel gezond om te geven.

Let erop met het geven van groenvoer of bv verse takken dat je zeker bent dat dat wat je geeft niet giftig is voor grasparkiet (bv avocado en rabarber zijn giftig en mogen niet gegeven worden!). Weet je niet zeker of je grasparkiet iets wel of niet mag hebben zoek het eerst op en bij twijfel niet geven!!

 

Als een extra lekkernij lust de grasparkiet ook graag trosgierst. Let wel op dat dit echt met mate wordt gegeven (liefst niet meer dan een halve stengel per week per parkiet) omdat de parkiet anders te dik gaat worden. Trosgierst is een heel handig hulpmiddel bij het tam maken.